10 Mayıs 2025 / Cumartesi
Medikal News
  • Ana Sayfa
  • Aktüel
  • Hastane
  • Kongre
  • Medikal
  • Röportaj
  • İlaç
  • Atama
  • ESTETİK
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Ana Sayfa
  • Aktüel
  • Hastane
  • Kongre
  • Medikal
  • Röportaj
  • İlaç
  • Atama
  • ESTETİK
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Medikal News
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Görüntüle

HEPATİT A’DAN KORUNMADA TEMİZLİK VE AŞILAMA ÖNEMLİ

Medikal News Yazan Medikal News
23 Ekim 2017
Kategori : Aktüel
A A
HEPATİT A’DAN KORUNMADA TEMİZLİK VE AŞILAMA ÖNEMLİ

Birol Özer 

Türk Gastroenteroloji Derneği Genel Sekreteri ve Başkent Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Birol Özer, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde orman yangınlarının ardından tespit edilen Hepatit A salgını üzerine, hastalıkla ilgili açıklamalarda bulundu.

 

Prof. Dr. Birol Özer yaptığı açıklamada, Hepatit A virüsünden korunmada temizlik ve aşılamanın önemli olduğunu belirterek, aşının 6 ay ara ile iki doz şeklinde uygulandığında yüzde 94-100 oranında bağışıklık sağladığını ve koruyuculuk süresinin 10-30 yıl olduğunu bildirdi. Hepatit A virüsü (HAV) infeksiyonunun, dünyanın her yerinde görüldüğünü, dünya genelinde 120 milyon kişinin infekte olduğunu belirtti.

 

HER YIL 34 BİN ÖLÜM VAKASI

 

Her yıl 1,4 milyon yeni vakanın bildirildiğini, yaklaşık 34 bin ölümün olduğunun tahmin edildiğini aktaran Özer şunları söyledi:

 

“Türkiye‘de erişkinlerin yüzde 72-100’ünün bu hastalığı geçirdiğini söyleyebiliriz. HAV genellikle fekal oral yolla (kişiden kişiye temas veya virüs bulaşmış su ve yiyeceklerin tüketilmesi ile) bulaşmakta, hastalıktan korunmada su ve besinlerin kirlenmesinin önlenmesi, el yıkama, temizlik ve aşılama önemlidir. Virus kaynatma ile 5 dakikada tamamen yok olur, çamaşır suyuna duyarlıdır. HAV bazen su veya kontamine (kirli) gıda kaynaklı salgınlar şeklinde kendini gösterir. Çocukların yüzde 92’sinde hastalık hafif belirtiler ile atlatılırken erişkinlerin yüzde 75’inde belirgin hepatit tablosu olur. Hastalarda ortalama 28 (15-50) günlük kuluçka döneminden sonra bulantı, kusma, sarılık, karın ağrısı, koyu renkli idrar, açık renkli dışkı, kaşıntı şikayetleri ortaya çıkar. HAV bazı kişilerde eklem ağrısı ya da cilt döküntüsü şeklinde de bulgu verebilir. Hastaların yüzde 85’i, 2-3 ay içinde iyileşirken 6 aylık sürede ise tamamı düzelir. Bu hastalıkta kronikleşme görülmez. İyileşip antikor gelişenlerde koruyuculuk ömür boyudur, bir daha tekrar infeksiyon gelişimi söz konusu değildir. Ancak yüzde birden az vakada koma gelişimine neden olan ciddi karaciğer yetmezliği gelişir. Bu tablo daha çok 50 yaş üstü ve kronik Hepatit B ya da C infeksiyonu olan bireylerde görülür.”

 

6 AY İÇİNDE TAM İYİLEŞME SAĞLANIYOR

HAV infeksiyonu kendi kendini sınırlayan bir hastalık olduğu için özel bir tedavisinin olmadığını belirten Özer, hastalığın aktif olduğu dönemde istirahat ve beslenme destek tedavisinin verilmesinin yeterli olduğunu ifade etti. Vakaların hemen hemen tamamının 6 ay içinde tam iyileştiğini aktaran Özer, şunları söyledi:

 

“Çok nadiren komaya neden olan karaciğer yetmezliği gelişen vakaların karaciğer nakli yapılan merkezlerde takip edilmesi, yoğun bakımda destek tedavisi verilmesi gerekir. Hepatit A virüsünden korunmada temizlik ve aşılama önemlidir. Aşı 6 ay ara ile iki doz şeklinde uygulandığında yüzde 94-100 oranında bağışıklık sağlar ve koruyuculuk süresi 10-30 yıldır. Ülkemizde de çocuklara 18. ve 24. ayda olmak üzere 2 doz aşı düzenli olarak 2012 yılından beri uygulanmaktadır. Eğer erişkin bireyler hastalığı geçirmediyse ve kronik hastalığı varsa HAV’a karşı aşılanmalıdır.”

 

Kaliforniya eyaletinde geçtiğimiz günlerde Hepatit A salgınıyla mücadele kapsamında evsizlerin kaldığı sokaklar başta olmak üzere kentin belirli bir bölümü ve yangınlardan etkilenen bölgelerde tedbir olarak çamaşır suyuyla yıkanması kararı alınmıştı. Kentte ayrıca bu amaçla 40 bin kişinin aşılandığı açıklanmıştı.

En Son Haberler

B.Braun Türkiye, sağlık alanında herkes için, her yerde sürdürülebilir şekilde çığır açan yeniliklere öncülük ediyor

B.Braun Türkiye, sağlık alanında herkes için, her yerde sürdürülebilir şekilde çığır açan yeniliklere öncülük ediyor

10 Mayıs 2025
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI TEK ORTAK AMAÇ İÇİN BİR ARAYA GELDİ: HEDEF SAĞLIKLI TOPLUM

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI TEK ORTAK AMAÇ İÇİN BİR ARAYA GELDİ: HEDEF SAĞLIKLI TOPLUM

10 Mayıs 2025
Polikistik böbrek hastalığında geleceği değiştirmek mümkün

Polikistik böbrek hastalığında geleceği değiştirmek mümkün

10 Mayıs 2025
Prof. Dr. Serhat Ünal, Yaşam Boyu Bağışıklamanın Önemine Dikkat Çekti

Prof. Dr. Serhat Ünal, Yaşam Boyu Bağışıklamanın Önemine Dikkat Çekti

10 Mayıs 2025
Medikal News

Medikal News İletişim Adresi

Barbaros Hayrettin Paşa Mah. 1993 Sk. Papatya Residence 2. No: 35. A Blok. Kat: 6 Daire; 109
ESENYURT/İSTANBUL
Tel: 0212- 853 63 05 Fax: 0212- 853 63 15

© 2021 Tekprosis Bilgisayar - Tekprosis Professional Partner

Sonuç yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • #1 (başlık yok)
  • İLAÇ
  • İLETİŞİM
  • KÜNYE
  • LABORATUVAR
  • MEDİKAL
  • AKTÜEL
  • HASTANE
  • KONGRE
  • RÖPORTAJ

© 2021 Tekprosis Bilgisayar - Tekprosis Professional Partner