Medtronic Türkiye Kıdemli Ülke Direktörü Murat Erboz:
Dünyada her saniye 2 kişi Medtronic ürünleriyle tedavi oluyor
Medtronic Türkiye Kıdemli Ülke Direktörü Murat Erboz ile firmanın çalışmaları üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik:
Medtronic’in faaliyetleri hakkında biraz bilgi verir misiniz?
Global olarak 90 binden fazla kişiyi istihdam ederek 150’den fazla ülkede hekimlere, hastanelere ve hastalara hizmet veren Medtronic, dünyanın en büyük medikal teknoloji şirketleri arasında yer alıyor. Medtronic olarak sağlık hizmetlerini daha ileriye taşımak için dünyanın dört bir yanındaki paydaşlarımızla iş birliği yapıyoruz.
Biz bir teknoloji firmasıyız, sağlıkta teknoloji üretiyoruz. Bu ürettiğimiz teknolojilerle milyonlarca insanın ağrısını gidermek, sağlığını geri kazandırmak ve ömrünü uzatmak için çalışıyoruz. Kritik iyileştirici ağrılarda varız ve çok geniş bir portföye sahibiz. Satılan ürünlere bakarsanız; her saniye dünyada 2 kişi Medtronic ürünleriyle tedavi oluyor. Bunun yanında sadece ürün satmıyor, teknolojilerimiz ve satış klinik destek profesyonellerimiz ile vakalara destek vererek hekimlere de önemli hizmetler sağlıyoruz.
MEDTRONİC TÜRKİYE 17 ÜLKENİN YÖNETİM MERKEZİ
Medtronic Türkiye olarak neler yapıyorsunuz?
Türkiye’de sağlık sektörüne 2004 yılından beri hizmet veriyoruz. Türkiye’deki ofisimiz aynı zamanda Türkiye, Batı Asya ve Levant bölgesindeki 17 ülkenin yönetim merkezi. Bu ülkeler içinde Kafkaslar, Orta Asya, İran, Pakistan, Körfez hariç Orta Doğu ülkeleri yer alıyor. Türkiye’deki 600 çalışanımızla satış veya satış sonrası destek hizmetlerinin yanı sıra; sağlık profesyonellerinin, hekimlerin, teknisyenlerin, hemşirelerin ve pratisyenlerin teknolojiyi kullanarak en iyi sonucu elde etmelerine yardımcı olan Medtronic İnovasyon Merkezi adında büyük bir eğitim merkezimiz var.
İstanbul’daki Medtronic İnovasyon Merkezi’nde sağlık profesyoneline hizmet veriyorsunuz. Bize biraz İnovasyon Merkezinizi anlatır mısınız?
Sağlıkta sürekli eğitimin rolü, yeni teknolojilere adaptasyon, hasta erişimini artırmak ve tedavi sonuçlarını iyileştirmek için çok önemli. Sağlık teknolojilerinin gelişmesiyle beraber tedavi yöntemlerindeki yeniliklerin adaptasyonu, doktorların ve sağlık çalışanlarının gelişimiyle olur. Bu gelişimi sağlamak için yüksek teknoloji ürünler kullanılmaya başlar, hasta çıktıları daha iyi hale gelir ve böylece sağlıktaki dönüşüm; hasta ve tedavi sonuçlarının iyileşmesine katkı sağlar.
Medtronic yıllardır sağlığa erişim için yerel sağlık sistemi liderleri, doktorlar ve sağlık profesyonelleriyle birlikte çalışıyor. Doktorların ve sağlık profesyonellerinin bilgi ve becerilerinin gelişmesini hedefliyor. Medtronic İnovasyon Merkezi, sağlık profesyonellerinin becerilerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla 25 milyon ABD doları tutarında bir yatırımla 2014 yılında İstanbul’da kuruldu. Medtronic İnovasyon Merkezi, açıldığından bu yana, başta doktorlar ve hemşireler olmak üzere 6000’den fazla sağlık profesyonelinin katıldığı, 1000’den fazla uygulamalı eğitim programı sundu.
Medtronic İnovasyon Merkezi, günlük olarak 300’e kadar sağlık profesyonelini ağırlama kapasitesine sahip. 12 tane ameliyathane, yoğun bakım laboratuvarı, kateter laboratuvarı- simülasyon laboratuvarları, 125 kişilik oditoryum, Ar-Ge laboratuvarı ve toplantı salonları ile donatıldı. Medtronic İnovasyon Merkezi, 4.000 metrekareden fazla bir alana kurulu ve Türkiye, Orta ve Doğu Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Rusya dahil olmak üzere 35 ülkede sağlık profesyonellerinin gelişimini destekliyor.
Medtronic, 10 milyon ABD doları ek yatırımla İstanbul Medtronic İnovasyon Merkezi’nin eğitim altyapısını büyütüyor. Bu yatırımla robotik cerrahi, beyin cerrahisi, nefroloji ve KBB genelinde eğitim kapasitesi artacak ve hasta sonuçları üzerindeki etki daha da büyüyecek.

YENİLİKÇİ TEKNOLOJİLERLE VAKALARA UZAKTAN DESTEK VERİYORUZ
Ar-Ge’ye önem veren bir firmasınız. Ar-Ge çalışmalarınızı anlatır mısınız?
Medtronic’te yılda 3 milyar dolar Ar-Ge’ye pay ayırıyoruz. Bu bir medikal teknoloji firmasının ayırdığı en büyük rakam. Bu kadar büyük Ar-Ge harcaması içerisinden biz çok yenilikçi teknolojileri üretiyoruz ve dünyayla paylaşıyoruz.
Bunun yanında inovatif teknolojilerinin sağlık çalışanlarına ve hastalara hızlı ve sorunsuz erişimi noktasında, e-ticaret satış kanalları sistemleri, sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojileri, uzaktan hasta erişimi için uygulanan sağlık eğitimleri gibi örnek uygulamalarımız bulunuyor. Artık uzaktan erişim çözümlerle hastanelere gitmeden vakalara hizmet veriyoruz. Google Glass veya Smart Glass gibi teknolojiler kullanarak hekimin gördüğü görüntüyü bizim teknisyenimizin aynı anda görmesi ve teknik konularda yönlendirmesi gibi çözümler getiriyoruz.
Robotik cerrahi alanında neler yapıyosunuz?
Medtronic en son robotik cerrahi alanına da giriş yaptı. Bu alanda çok ciddi bir öngörümüz var. Dünyaya baktığımızda robotik cerrahi ile yapılan ameliyatlar %1’in altında ancak bu sayının 10-15-20’ye katlanması mümkün. Dolayısıyla robotik cerrahilerin hayatımızda daha fazla yer almasını, daha ulaşılabilir, daha erişilebilir olmasını hedefliyoruz. Türkiye’de bizim dışımızda robotik cerrahi pazarı var. Biz ürünümüzü yeni çıkartıyoruz ve pazara girmeyi hedefliyoruz. Türkiye’nin bu teknolojiye uyum sağlayabilecek oldukça deneyimli, dünya ile bütünleşmiş ve teknolojiyi kullanmayı bilen bir hekim altyapısı var.
Robotik cerrahi dışında AI diye tabir ettiğimiz, yapay zekâ üzerinden verilerin işlenmesi sayesinde gelen önleyici teknolojilerimiz var. Kısaca öğrenen cihazlar diyebileceğimiz, vücudunuzdaki toplanan veriler üzerinden sizin bir sonraki durumunuzu belirleyen ve buna göre erken uyarı veren teknolojiler… Bunun en büyük örneği diyabette yer alıyor. Sürekli glikoz ölçümü (CGM) olarak bilinen sensörler sayesinde vücudumuzdan sürekli anlık veri alınıyor. Cihaz sizin kan şekerinizdeki trende bakarak buradan nereye gideceğinizi tahmin ederek uyarı veriyor. Sizin bu uyarıya karşı ne yaptığınız çok önemli.
Bir de giyilebilir teknolojiler var. Vücudumuz belki de dünyanın en büyük veri kaynağı insan vücudu. İnsan vücudunun ürettiği veriyi alıp onun üzerinden özellikle kronik hastalıkların yönetiminde veya önleyiciyi birtakım algoritmalar üretmek mümkün.
HASTANIN TEDAVİYE ERİŞİMİNİ SAĞLAMAK ANA HEDEFİMİZ
Medtronic olarak hedeflerinizden de bahseder misiniz?
Bizim ana amacımız hastanın tedaviye erişimini arttırmak. Bunun dışında tedavilerimizin geliştirilebilir ve ulaşılabilir olmasını çok önemsiyoruz. Bunun için başta değişik ülkelerin sağlık bakanlıklarıyla geri ödeme sistemleri üzerinde konuşuyoruz. Ürünlerin geri ödeme kapsamına alınması ve bu sayede insanların bu teknolojilere ulaşması önemli.
İkincisi hekimlerin eğitimini çok önemsiyoruz; bu bizim uzun vadeli stratejik hedefimiz. Eğer hekimler teknolojinin getirdiği yeniliklere hâkim olurlarsa, nasıl kullanacaklarını bilirlerse dünyadaki meslektaşlarına göre hiçbir zaman geriye düşmezler. Bunun yanında bu teknolojileri kullanarak hastalara en üst faydayı sağlama imkanına sahip olurlar ve hastalara daha az zarar verilir. Teknolojiyi ileten bizleriz ama teknolojinin nasıl kullanılacağını ve nasıl maksimum faydaya dönüşeceğine de bakmamız gerekiyor.
Bu saydıklarımın yanında değer bazlı sağlık sistemlerine geçmek de ana hedeflerimiz arasında. Sağlığa değer bazlı bakılmazsa bir masraf kalemi olarak görünür. Şayet değer bazlı gidilirse de bir yatırım olarak bakılır. Tüm bunlara ek olarak belirttiğim dijitalleşmeden kastım verdiğimiz hizmetlerin uzaktan erişilebilir olarak verilmesi. Uzaktan satış; yani dijital kanallarını vasıtasıyla satış kanallarımızı arttırmayı hedefliyoruz.